ausztralianeked_logo

 

Az aktív kikapcsolódás paradicsomaként vagy az életre szóló élmények országaként is tekinthetünk Új-Zélandra. Mindig is ide vágytál, de elérhetetlen álomnak gondoltad mindezt? Többé már nem megfizethetetlen egy új-zélandi utazás! Az Ausztrália Neked csapatával akár már közül 1 millió Forinttól nekivághatsz a felejthetetlen kalandnak, ne habozz! Velünk egy Új-Zéland utazás pénztárcabarát módon is kihozható, segítünk megtalálni a jó ajánlatokat! Válassz utat és kérd ajánlatunkat!

Új-Zéland Road Trip (23 nap)

 • Coromandel-félsziget
 • Rotorua
 • Abel Tasman Nemzeti Park
 • Queenstown
 • Milford Sound
 • Southern Scenic Route
Ajánlatkérés
1.200.000 Ft/fő-től repjeggyel

Best of Új-Zéland (22 nap)

 • Auckland
 • Rotorua
 • Queenstown
 • Milford Sound
 • Franz Josef gleccser és Mt. Cook
 • Arthur's Pass
Ajánlatkérés
1.150.000 Ft-tól repjeggyel

Általános információk Új-Zélandról

Új-Zéland a legtávolabbi ország Magyarországról nézve, csaknem 18.000 km-re helyezkedik el kis hazánktól. Ausztráliához hasonlóan Új-Zéland is „down under” ország, vagyis teljes egészében az Egyenlítő alatt helyezkedik el. Kb. 4,8 millió fő lakja, de területe majdnem 3x akkora, mint Magyarországé. Új-Zéland két nagyobb részből áll: északi és déli, ezek teljesen elkülönülő „szigetek”. A viszonylag kis méretének köszönhetően könnyen bejárható, 20-23 nap alatt minden fontos látnivaló megtekinthető. További érdekesség a baloldali közlekedés, illetve az igen magas átlagos havi jövedelem. Ez utóbbi kb. 850-900 ezer Forintnak megfelelő összeg havonta, ami a helyi árszínvonalat is meghatározza.

Új-Zéland utazási tudnivalók

Új-Zéland egy igazán különleges úticélnak számít innen, Magyarországról. Meglepően kevés ember bakancslistáján szerepel ez az ország, pedig közel sem olyan elérhetetlen, mint azt elsőre hinnénk. Nem hallunk róla minden nap az interneten, TV-ben, utazási irodák szórólapjaiban, így könnyű kifelejteni ezt a desztinációt a következő nyaralás tervezésekor. Pedig mennyi csoda történhet az emberrel egy Új-Zéland utazás során! Elképesztő túraútvonalak, hihetetlen óceánpartok, az aktív kikapcsolódás végtelen lehetősége, UNESCO világörökségek, lehengerlő növény és állatvilág (ugyanakkor jóval biztonságosabb Ausztráliánál e tekintetben). Hosszan sorolhatnánk, de helyette inkább részleteiben mutatjuk be, hogyan is néz ki a gyakorlatban egy új-zélandi nyaralás!

COVID információk

Legutóbbi frissítés: 2022. június 24. Új-Zélandra be lehet utazni. A beutazáshoz mindössze 2 db COVID oltásra vagy a betegségen átesettséget igazoló dokumentumra van szükség, továbbá egy 48 óránál nem régebbi PCR tesztre. Ha ezek a feltételek adottak, a beutazás vízum és karanténkötelezettség-mentes. Fontos megemlíteni a tranzit országo(ka)t is, ugyanis az átszállásoknál kérhetnek akár 3. oltásról szóló COVID igazolást és/vagy további tesztet is! Az aktuális új-zélandi helyzetért és a tranzitországok szabályaiért keress minket elérhetőségeinken!

Új-Zéland időjárása

Az évszakok „down under” ellentétes időben vannak, mint a Föld ezen oldalán. Magyarán amikor nálunk nyár van, ott tél és vice versa. Új-Zéland éghajlata igazán különleges. Egyszerre befolyásolják a különböző légáramlási rendszerek, az óceáni és domborzati hatások, így összességében inkább óceáni éghajlatról beszélhetünk. A nyári csúcshőmérsékletek 30 fok körül mozognak, pontos helyszíntől függően. Télen, ősszel és tavasszal a 5-15 fok jellemző, de akár kemény mínuszok is előfordulhatnak a déli részeken. Sokan tévesen egy mediterrán nyaralást asszociálnak az új-zélandi utazás hallatán, pedig ennél nagyobbat tévedni aligha lehetne. Előfordul a kifejezetten meleg, jó idő, de jellemzőbb a hűvös, inkább „túrázós” időjárás.

Mikor utazzunk Új-Zélandra?

Egy új-zélandi utazás szinte egész évben jó választásnak bizonyul. A tankönyvszerű „főszezon” december és február között van, ekkor utazik a legtöbb turista Új-Zélandra. Való igaz, hogy ha az óceánban fürdés, tengerparti kalandok is szerepelnek a bakancslistán, akkor javasolt ekkorra időzíteni az utazást. Egyébként egész évben be lehet utazni és garantáltan életre szóló élményekkel gazdagodunk!

Új-Zéland utazás repülővel – a repülőút hossza

Kényes kérdéshez érkeztünk. Az egyetlen hátránya egy új-zélandi utazásnak, a repülőút hossza (már akinek ez hátrányt jelent). Új-Zéland-Magyarország távolság nagyságrendileg 18.000 km, de ez a pontos desztinációtól is függ. Az Emirates légitársaság korábban indított közvetlen járatot Dubai és Új-Zéland között, ami elméletben akár egyetlen átszállást is lehetővé tenne, de ez egyrészt elképesztően drágává tenné az utazást és a COVID hatására ez a lehetőség egyelőre nem elérhető. A realitás inkább 2-3 átszállás, de extrém esetben ennél több is lehet (ami olcsóbbá, de fárasztóbbá teszi az utazást). A járatoktól és az átszállási időktől függően a Budapest-Új-Zéland repülési idő: 27-35 óra. Az átszállás leggyakrabban először Dubaiban majd egy ázsiai országban és/vagy Ausztráliában történik, de elképesztően sok módja van az odajutásnak. Új-Zéland egy biztonságosan, de körülményesen megközelíthető úticél.

Új-Zéland időeltolódás

Új-Zéland fő szárazföldi részein egy téli és egy nyári időzóna van. Nyár: UTC+13, Tél: UTC+12. Vagyis Új-Zéland és Budapest között általában +10 óra az eltérés. Akárhova is utazunk az országon belül, az időeltolódás extrémnek számít, így az utazás során garantált a „jetlag” (gyors időzónaváltás okozta tünetek) – az oda és vissza út során is.

Új-Zéland pénzneme

Új-Zéland hivatalos pénzneme az új-zélandi dollár (NZD). Ezt akár itthon is lehet váltani, de sokszor jobban járunk, ha a Forintunkat először amerikai dollárra, majd kint azt új-zélandi dollárra váltjuk. Mindig tájékozódjunk az aktuális árfolyamokról! Egyébként az országban igen gyakori a bank-/hitelkártya használat, így készpénzre sok esetben már szükségünk sincs. Autóbérlésnél hitelkártya (nem bankkártya!) elengedhetetlen. 1 NZD = kb. 240 Ft

Új-Zéland konnektor

Új-Zélandon az igen ritka, „I” típusú 3 ágas konnektorok az elterjedtek. Emiatt érdemes az új-zélandi nyaralásunkhoz vinni EU-AU hálózati átalakítót, hiszen anélkül nem fogjuk tudni tölteni az elektromos eszközeinket. Szerencsére a városokban is sok helyen kapni ilyen átalakítókat.

Új-Zéland vízum

Új-Zéland és Magyarország közötti vízummentességi megállapodás értelmében nincs szükség vízumra, amennyiben érvényes útlevéllel rendelkezünk. Vízum nélkül legfeljebb 3 hónapnyi időtartamra tudunk kiutazni, turista vagy nyelvtanulási céllal. Ennél nagyobb időszakra már tanulói vagy munkavállalói vízumra van szükség.

Új-Zéland árak

Új-Zéland alapvetően egy drága ország, általánosságban 2x olyan magas árcédulákkal fogunk találkozni, mint Magyarországon. Az árszínvonal megegyezik az USA-ban tapasztalhatóval, de Ausztráliánál kb. 20%-kal olcsóbb. A helyiek átlagos fizetése nettó 900 ezer Forint. 1 liter tej 680 Ft, 1 üveg sör 1200 Ft, 1 üveg bor 3600 Ft, továbbá az éttermekben is simán otthagyhatunk 10-15.000 Ft-ot fejenként, viszont a gyorséttermekben ennek a töredékét kell csak kifizetni. A boltokban is jellemzőek a magasabb árak, a szolgáltatások pedig kifejezetten drágák lehetnek. A belépőjegyeknél is érdemes erre az árszínvonalra készülni. Új-Zélandon nem szokás borravalót adni, hiszen minden munkavállalót tisztességesen megfizetnek, legfeljebb a taxisnak, londinernek és a pultosnak szoktak 1-1 dollárt jattolni.

Új-Zéland biztonság

Új-Zéland egy kifejezetten biztonságos országnak számít és az egyes nagyvárosok között sincs sok különbség. Utcai atrocitások, lopások és rablások kifejezetten ritkák. Sokkal biztonságosabb ország, mint pl. USA. A nagyvárosokban ritkán elő-elő fordulnak apró zavargások, betörések. Habár egy új-zélandi utazás során a közbiztonság az utolsó, amivel foglalkoznunk kell, érdemes néhány alapszabályt itt is betartani: Ne járkáljunk éjszaka egyedül sötét sikátorokban, utcákon. Ne keveredjünk helyi balhékba! Értékeinkre (pénz, útlevél, stb.) mindig figyeljünk, használjuk bátran a szállodai széfeket. A bérelt autóban ne hagyjunk semmit látható helyen. Tömegekben, helyi vásárokban figyeljünk a zsebtolvajokra (ritkán fordul elő ilyesmi). Ha ezeket betartjuk, semmi akadálya egy önfeledt és életre szóló új-zélandi utazásnak. +tipp: Habár sokan az életre szóló túrák miatt vágnak bele egy új-zélandi nyaralásba, nem javasolt a bérelt autóban aludni éjszakánként, sem vadkempingezni a puszta közepén. Minden éjszaka keressünk megfelelő kempinget erre a célra!